Tooling

Wat heb je nodig?

Voor een KoersKaart sessie is geen voorbereiding, geen handleiding én geen begeleiding nodig. Alles wat je nodig hebt, staat op de KoersKaart. En verder is er ook niks, dat maakt het zo eenvoudig en laagdrempelig.

Elke KoersKaart is zorgvuldig opgebouwd, ontworpen en getest om jullie het goede gesprek te laten voeren. De belangrijkste tip die we mee kunnen geven is: ga gewoon met elkaar in gesprek en laat de KoersKaart het gesprek leiden. En vertrouw er op dat jullie het samen voor elkaar gaan krijgen.

Kijk ook op de homepagina voor meer praktische uitleg over wat een KoersKaart is, welke verschillende werkvormen er zijn en de veelgestelde vragen.

Grootformaat gedrukt: de klassieker sinds 2008

De grote KoersKaart is het eenvoudigst te gebruiken en het meest ‘failsafe’. Je hebt echt niets meer nodig dan een tafel, een pen en een kaart per groep. En dat kun je doen met een onbeperkt aantal groepen tegelijk.

Teaming

Hoe stel je groepen samen?

 • Denk goed na over de groepssamenstelling. Zet je bijvoorbeeld een manager aan tafel of niet? Weet dat het impact heeft op het gesprek.
 • Gaan jullie voor een maximale mix van spelers? Of voor vaste teams? In het eerste geval heb je meer kruisbestuiving tussen disciplines, in het tweede geval meer kans op opvolging.
 • Per KoersKaart kunnen meestal 3 tot 9 personen deelnemen. Bij oudere KoersKaarten is dit aantal vaak 4 tot 8. Het aantal van 6 is ideaal voor optimale breedte en diepte, maar dit is uiteraard geen wet.
 • Ga vooral uit van wat praktisch is. Als je bijvoorbeeld 9 deelnemers hebt, kun je ervoor kiezen om er twee groepen van te maken om het sneller te laten gaan of je kan ervoor kiezen om het in één groep te houden om het teamgevoel te versterken.
 • Gaan jullie met meerdere groepen tegelijk werken? Dat kan eenvoudig. Denk van tevoren even na over de juiste verdeling over de tafels, eventuele plenaire momenten om ervaringen uit te wisselen en om de uitkomsten bij elkaar te brengen.

Timing

Hoe blijf je binnen de tijd?

 • Neem van tevoren de vragen goed door en bepaal waar het zwaartepunt voor jullie ligt. De tijden zijn slechts indicatief, jullie kunnen het ook zelf bepalen.
 • De tijd staat aangegeven bij elke vraag, maar soms loopt het gesprek toch uit.
 • De aangegeven speelduur van 120 minuten is voor het optimale aantal van 6 spelers. Bij 3 of 4 spelers kun je er op rekenen dat je iets eerder klaar bent. En als je het oprekt naar 8 of 9 spelers, is het slim om wat extra tijd in te calculeren, zeker als er veel vragen individueel beantwoord moeten worden.
 • Als je met meerdere groepen tegelijk speelt, zul je zien dat de groepen synchroon gaan lopen qua tijd. Dat is altijd een mooi fenomeen om te aanschouwen.

Setting

Hoe richt je de ruimte in?

Alles wat je nodig hebt is:

 • Één of meerdere groepen spelers
 • Per groep één tafel (met of zonder stoelen)
 • Per groep één KoersKaart en een pen

Leg de kaart alvast klaar op tafel en leg de pen(nen) er bij. Gebruik geen dikke viltstiften of markers, omdat de vakjes hiervoor te klein zijn. Gebruik dunne stiften, balpennen of potloden. De kaarten zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, dus laat de deelnemers zoveel mogelijk schrijven.

Hoe werkt het online?

Met de nieuwste werkvorm (losbladige PDF) is het ook mogelijk om direct digitaal verslag te doen. Dan kan de KoersKaart bijvoorbeeld geprojecteerd worden via een video conferentie. En je kunt zelfs met break-out rooms werken, door elke ruimte een eigen host aan te wijzen en die de PDF te sturen. Eenvoudiger wordt het niet.

Opvolging

Goed gesprek gehad? En dan?

Voor tips qua opvolging, kijk bij de veelgestelde vragen, onderaan op de homepagina.