Medezeggenschap op de kaart

Hoe bepaalt u uw prioriteiten en welke resultaten wilt u bereiken? Best lastige zaken voor een OR. Het resultaat is een mooie basis voor de strategie en de prioriteiten voor de komende periode.

 0,00 27,50

Beschrijving

Medezeggenschap betrekt alle werkenden binnen de organisatie bij de gang van zaken. Dan is het van belang om duidelijke prioriteiten te hebben als medezeggenschapsorgaan. Zo helpen we samen de medezeggenschap te optimaliseren!

Daarom stelt de Sociaal-Economische Raad deze gedrukte KoersKaart ter beschikking voor Medezeggenschapsorganen.

Deze KoersKaart helpt jullie als Medezeggenschapsorgaan om zelf jullie eigen strategie te bepalen. De KoersKaart biedt de leidraad om jullie gesprek in goede banen te leiden. Veel plezier en inspiratie!

Hoe bepaalt u uw prioriteiten en welke resultaten wilt u bereiken? Best lastige zaken voor een OR. De KoersKaart helpt hierbij.

Met de KoersKaart gaat u als OR op eenvoudige wijze gestructureerd het gesprek aan met elkaar. Verschillende themaā€™s worden besproken. Ook is er aandacht voor de vraag wat de bestuurder belangrijk vindt.

U formuleert acties en gewenste resultaten en aan het eind hebt u als OR een mooie basis voor de strategie en de prioriteiten voor de komende periode. U kunt de KoersKaart ook gebruiken als voorbereiding op een trainingsdag.

Verschillende themaā€™s worden besproken. Ook is er aandacht voor de vraag wat de bestuurder belangrijk vindt. Acties en gewenste resultaten worden geformuleerd en aan het eind heb je een mooie basis voor de strategie en de prioriteiten voor de komende periode.

Hoe bepaal je als OR je strategie? Hoe stel je je prioriteiten en welke resultaten wil je bereiken? Best lastig om dat scherp te krijgen. De KoersKaart Medezeggenschap helpt hierbij. Met deze KoersKaart ga je op eenvoudige wijze gestructureerd het gesprek aan met elkaar, zonder dat een gespreksleider nodig is. De KoersKaart wijst jullie de weg.

Een KoersKaart is ontworpen om op eigen kracht en zonder begeleider aan tafel te spelen, maar het kan ook prima mƩt. Als je kiest voor een begeleider, zijn hierin meerdere opties mogelijk. Als je bijvoorbeeld met meerdere groepen tegelijk speelt (en dus met meerdere KoersKaarten), kan het helpen dat er iemand bij is om de uitkomsten bij elkaar te brengen. Of je kunt ook een bgeleider aan tafel zetten, die niet zozeer helpt om het proces te begeleiden (dat doet de KoersKaart), maar om het gesprek inhoudelijk te verdiepen.

De KoersKaart Medezeggenschap is door de SER samen met De Koers in co-creatie ontwikkeld. Aan de totstandkoming hebben werkgevers, werknemers, OR-leden, bestuurders, opleiders en wetenschappers meegewerkt.

Tip 1: Bestaat jouw OR uit nieuwe, nog onervaren leden? Vraag dan of een ambtelijk secretaris of een ervaren oud-OR-lid erbij komt zitten als je met de KoersKaart aan de gang gaat.

Tip 2: Hebben jullie een OR die groter is dan 8 mensen? Regel dan meerdere KoersKaarten, Ć©Ć©n per groep van gemiddeld zes mensen. En zorg dat aan het einde de uitkomsten bij elkaar worden gebracht.

Tip 3: Heeft de KoersKaart jullie als OR geholpen om de strategie te bepalen? Attendeer dan een collega-OR op deze KoersKaart.

Tip 4: Een vraag over medezeggenschap, kan je eenvoudig aan de SER stellen via
www.bedrijfscommissie.nl/faq

Astrid Zuidinga over de KoersKaart: “De opzet van de Koerskaart is goed. In relatief korte tijd krijg je als or scherp wat de drijfveren van de or-leden zijn om deel te nemen aan de or. Zo leer je elkaar op dat punt beter kennen en kun je nadenken over ieders rol in het team. Ook breng je de doelen voor de komende periode in kaart. De Koerskaart helpt de or bij het verkrijgen van focus daarbij.

Wat ik sterk vind aan de Koerskaart is dat de vraagstelling je ook uitnodigt je te verplaatsen in de positie van de bestuurder. Wat zouden voor hem belangrijke thema’s kunnen zijn in de komende periode? Je kunt dan kijken naar de eventuele overlap en nadenken over hoe je zelf tegen die thema’s aankijkt en hoe je daarover in gesprek wilt gaan. Kortom, wat mij betreft een aanrader.”

Extra informatie

Aantal Spelers

3 tot 9

Speelduur

120 min

Taal

Nederlands

Geschikt voor

Vaste teams

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Medezeggenschap op de kaart” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *