8% van de bevolking aan het burgerbegroten?

Jazeker, dat is wat de ‘Bekenaren’ met elkaar voor elkaar hebben gekregen. In een vrij kort tijdsbestek zijn de burgers, samen met de Gemeente Breda, de co-creatie aangegaan en hebben zo 923 mensen in dialoog gebracht. En dat over de begroting van de gemeente! Wij zijn trots dat we hier onze bijdrage aan hebben mogen […]

Jazeker, dat is wat de ‘Bekenaren’ met elkaar voor elkaar hebben gekregen.

In een vrij kort tijdsbestek zijn de burgers, samen met de Gemeente Breda, de co-creatie aangegaan en hebben zo 923 mensen in dialoog gebracht. En dat over de begroting van de gemeente! Wij zijn trots dat we hier onze bijdrage aan hebben mogen leveren.

Wat er allemaal gebeurd is:

  • De Gemeente Breda heeft opdracht gegeven aan De Koers en Team Prinsenbeek om samen een KoersKaart te ontwikkelen. Om zo de wensen en voorstellen op te halen bij de burgers.
  • De Koers heeft samen met Team Prinsenbeek de campagne vormgegeven. Tijdens Carnaval lagen de bierviltjes op tafel, scholieren waren aan het flyeren en overal hingen posters en stickers. Er is ook een website gemaakt: https://www.prinsenbeek-begroot.nl
  • 923 Bekenaren zijn in dialoog gegaan, waaronder meer dan 200 scholieren! Dat is 8% van de bevolking.
  • De uitkomsten van de dialogen zijn door de burgers zelf verwerkt via een webformulier in een Google Spreadsheet.
  • Deze data zijn verwerkt in een analyse en hebben geleid tot een flink aantal werkgroepen.
  • De werkgroepen zijn zelfstandig aan de slag gegaan en hebben hun voorstellen voorgelegd aan de Gemeente Breda.

Het allermooiste aan dit traject is dat het een co-creatie is geweest tussen gemeente en burgers. Het is geen puur burgerinitiatief, het is geen puur gemeenteinitiatief. Bij elke stap heeft een andere partij de regie gehad. En zo hebben zij met elkaar voor dit schitterende resultaat gezorgd!

Door:

Sietse Rauwerdink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *