Er is (g)een verschil tussen praten en doen

“We zijn nu wel klaar met praten, we moeten eens iets gaan doen!” Dit is Ć©Ć©n van de voornaamste redenen om ons van De Koers aan tafel uit te nodigen. Mijn eerste reactie is dan: “En wat is volgens jullie het verschil tussen die twee?” En dan is het even stil. Het is een gevalletje niet-de-juiste-woorden-kunnen-vinden. […]

“We zijn nu wel klaar met praten, we moeten eens iets gaan doen!”

Dit is Ć©Ć©n van de voornaamste redenen om ons van De Koers aan tafel uit te nodigen.

Mijn eerste reactie is dan: “En wat is volgens jullie het verschil tussen die twee?”

En dan is het even stil. Het is een gevalletje niet-de-juiste-woorden-kunnen-vinden. Want in onze informatiesamenleving doen we eigenlijk niet zo veel. We e-mailen, we typen, we praten. Maar wat doen we nu feitelijk?

En dan realiseert men zich ineens: “In ons werk is doen meestal ook praten!

Want ‘praten’ is niet het probleem. We praten gewoon niet op de juist manier. We plakken meters muur vol met PostIts zonder opvolging. We vergaderen telkens weer over dezelfde agendapunten. We luisteren naar sprekers die niet met oplossingen komen. We doen gratuite beloftes die op de plank liggen te verstoffen. En we nemen deel aan workshops waar niet gewerkt wordt.

Bij De Koers zien we dat praten juist tot oplossingen leidt, zolang het gesprek in goede banen wordt geleid! Een gesprek waarin men divergeert Ć©n convergeert, men nieuwe ideeĆ«n Ć©n acties bedenkt, men reflecteert Ć©n creĆ«ert.

We zien allemaal wel waar de pijn zit, we hebben allemaal goede intenties, maar vaak lukt het niet om het af te maken. Om het vorm te geven. En dat vinden we eng, want we willen het gelijk goed doen.

Dikke tip: ga gewoon prototypen. Begin met de minimale variant. Gooi die op tafel en bepaal samen de volgende stap. En dan kom je er achter dat je in een paar stappen iets hebt kunnen DOEN!

Walk the talk, one step at a time

Door:

Sietse Rauwerdink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *