Opgavegericht Werken: Wat is het?

Je hoort steeds vaker dat we ‘de Opgave centraal zetten’. Opgavegericht Werken vraagt dan om een andere manier van denken en werken dan de ‘gebruikelijke manier’.

Beschrijving

Je hoort steeds vaker dat we ‘de Opgave centraal zetten’. Een Opgave is een complexe uitdaging in de samenleving, die vraagt om een wezenlijke verandering, in samenwerking met alle partijen die daarvoor nodig zijn.

Opgavegericht Werken vraagt dan om een andere manier van denken en werken dan de ‘gebruikelijke manier’. Vandaag gaan jullie verkennen wat Opgavegericht Werken is en wat dit van jullie vraagt. Deze KoersKaart wijst jullie de weg.

Lees meer op de website van Grenzeloos Samenwerken van het Rijk:

De Koerskaarten over Opgavegericht werken worden gesponsord door het rijksbrede programma Grenzeloos Samenwerken.

Er is geen overheidsbrede definitie, die beschrijft wat Opgavegericht werken precies is. Wel hanteren we vier basisprincipes om aan te geven wat de kern van Opgavegericht werken is. Die laten ruimte om in gesprek met elkaar te definiëren hoe Opgavegericht werken er in een specifieke context uitziet.

Het is een serious game: spelenderwijs leer je. Aan de hand van een aantal vragen voeren spelers een dialoog, om samen een specifiek thema te onderzoeken en betekenis te geven. Een KoersKaart is de gedrukte variant voor aan tafel en een RoadMapp kun je online spelen.

We hebben deze kaart ontwikkeld om met collega’s uit de praktijk tot de kern te komen van wat Opgavegericht werken is en hiervoor een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen binnen de overheid. Want samenwerken over organisatiegrenzen heen is makkelijker, wanneer je dezelfde taal spreekt en elkaar begrijpt.

Alle spelersgroepen die met elkaar willen verkennen wat Opgavegericht werken is kunnen met de kaart aan de slag. Er is geen voorkennis over Opgavegericht nodig. Ook hoeven de spelers elkaar nog niet in het dagelijkse werk te kennen.

Spelers gaan met elkaar in gesprek over hoe je een opgave kunt herkennen, wat Opgavegericht werken kenmerkt en in hoeverre Opgavegericht werken iets anders is dan hetgeen ze gewend zijn. Gaandeweg leren ze wat de voor- en nadelen van Opgavegericht werken zijn, of ze dit zelf al toepassen en wanneer het een passende werkwijze is.

Wanneer een bestuurder of verandermanager Opgavegericht werken als werkwijze wil introduceren in de eigen organisatie, kunnen medewerkers door het spelen van deze kaart op hetzelfde kennisniveau worden gebracht. Deze kaart is geschikt voor large scale toepassingen.

Bij de gedrukte kaart houden spelers hun antwoorden op de vragen zelf bij. Bij de digitale versie krijgen spelers de antwoorden die gedurende de sessie zijn ingevoerd na afloop toegestuurd. Bovendien gaan wij van alle sessies de antwoorden analyseren, om de kaart te verbeteren, en Opgavegericht werken binnen de overheid verder invulling te geven.

Deze KoersKaart is een co-creatie van vele Rijksorganisaties:

  • Grenzeloos samenwerken “Het Rijk”
  • RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Justitie en Veiligheid
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • Rijksconsultants

Extra informatie

Aantal Spelers

3 tot 9

Speelduur

120 min

Taal

Nederlands

Geschikt voor

Vaste teams, Gelegenheidscoalities

Er zijn Nog meer KoersKaarten:

> Bekijk ze allemaal