Opgavegericht Werken: Hoe werken we aan onze opgave?

Het definiĆ«ren van de opgave is onderdeel van het aanpakken ervan!Ā Wat is eigenlijk jullie gezamenlijke Opgave? Hoe gaan jullie met elkaar Opgavegericht Werken?

Beschrijving

Een Opgave is een complexe uitdaging die de samenleving raakt, die vraagt om een wezenlijke verandering, in samenwerking met alle partijen die daarvoor nodig zijn. De opgave is geformuleerd in de taal van de samenleving. Het definiƫren van de opgave is onderdeel van het aanpakken ervan!

Wat is eigenlijk jullie gezamenlijke Opgave? Hoe gaan jullie met elkaar Opgavegericht Werken? Daar gaan jullie vandaag over in gesprek. Deze KoersKaart wijst jullie de weg.

Lees meer op de website van Grenzeloos Samenwerken van het Rijk:

Rijksbreed ontwikkelde Koerskaarten gelanceerd als succesvol voorbeeld Opgavegericht werken
Spelenderwijs vertrouwd raken met Opgavegericht werken: deze Koerskaarten helpen je

De Koerskaarten over Opgavegericht werken worden gesponsord door het rijksbrede programma Grenzeloos Samenwerken.

Neem voordat je een bestelling plaatst eventueel contact met ons op via grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl. Wij voorzien je graag van informatie of advies!

Er is geen overheidsbrede definitie, die beschrijft wat Opgavegericht werken precies is. Wel hanteren we vier basisprincipes om aan te geven wat de kern van Opgavegericht werken is. Die laten ruimte om in gesprek met elkaar te definiƫren hoe Opgavegericht werken er in een specifieke context uitziet.

Het is een serious game: spelenderwijs leer je. Aan de hand van een aantal vragen voeren spelers een dialoog, om samen een specifiek thema te onderzoeken en betekenis te geven. Een KoersKaart is de gedrukte variant voor aan tafel en een RoadMapp kun je online spelen.

We hebben deze kaart ontwikkeld om samenwerkingsverbanden die verbonden zijn rond een opgave een hulpmiddel te bieden waarmee zij hun aanpak periodiek kunnen onderzoeken en zo nodig bijstellen. Zo krijgt Opgavegericht werken binnen de overheid een extra impuls.

Alle spelersgroepen, die verbonden zijn rond een concrete opgave, kunnen met deze kaart aan de slag. Het maakt niet uit of het samenwerkingsverband net is gestart of al langer bestaat. Welke spelers deelnemen aan de sessie is een strategische keuze.Ā Het werkt het beste, als de spelersgroep divers is samengesteld. Het spel krijgt meer dynamiek, wanneer verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd en de spelers afkomstig zijn uit verschillende organisaties of organisatieonderdelen. Als het samenwerkingsverband groot is, kunnen vertegenwoordigers van de totale groep het spel spelen.

Spelers gaan met elkaar in gesprek over de manier waarop ze naar de gezamenlijke opgave kijken, welk effect ze willen veroorzaken bij hun doelgroep of in de maatschappij en welke partijen daarvoor nodig zijn. Daarna bespreken ze wat nodig is om verder aan de opgave te werken en hoe ze dat samen doen. Zo ervaar je dat iedereen vanuit een ander perspectief kijkt, dat niemand de volledige regie heeft en dat de opgave leidend is.

Als je samenwerkt aan een opgave, maak je regelmatig met alle partners een pas op de plaats om te onderzoeken of de opgave is veranderd en of het samenwerkingsverband of de aanpak moeten worden aangepast. Daarom kan het zinvol zijn om deze kaart op verschillende momenten in de levenscyclus van een opgave te spelen.

Bij de gedrukte kaart houden spelers hun antwoorden op de vragen zelf bij. Bij de digitale versie krijgen spelers de antwoorden die gedurende de sessie zijn ingevoerd na afloop toegestuurd. Bovendien gaan wij van alle sessies de antwoorden analyseren, om de kaart te verbeteren, en Opgavegericht werken binnen de overheid verder invulling te geven.

Deze KoersKaart is een co-creatie van vele Rijksorganisaties:

  • Grenzeloos samenwerken “Het Rijk”
  • RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Justitie en Veiligheid
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • Rijkswaterstaat

Extra informatie

Aantal Spelers

3 tot 9

Speelduur

120 min

Taal

Nederlands

Geschikt voor

Gelegenheidscoalities, Vaste teams

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Opgavegericht Werken: Hoe werken we aan onze opgave?” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *